Het effectief toepassen van digitalisering in het onderwijs

Digitalisering in het onderwijs

Het effectief toepassen van digitalisering in het onderwijs

Voor onderwijsinstellingen is het belangrijk om de technologische ontwikkelingen bij te houden. En dat gaat verder dan online huiswerkbegeleiding of e learning. De digitalisering van lesmateriaal maakt onderwerpen toegankelijker en zorgt ervoor dat onderwijs makkelijk is te integreren in het dagelijkse leven.

Interactief en praktijkgericht
Digitale lessen zijn er in allerlei soorten en maten. Van simpele oefeningen tot interactieve video’s. Door gamification toe te passen kun je -met hulp van beloning- de gebruiker motiveren bepaalde doelen te behalen. Met digitale rollenspellen of simulaties neem je de gebruiker mee in een andere omgeving of situatie. Deze vorm van onderwijs is ontzettend interactief en staat vaak dicht op de praktijk. Auto rijden leer je immers ook niet door de handleiding te lezen; je leert het door met de juiste begeleiding de weg op te gaan.

De digitale leeromgeving is een aanvulling op de manier waarop we lesstof tot ons nemen. Digitaliseringen voor onderwijsinstellingen moeten niet alleen ingebouwd worden in lesprogramma’s, maar ook toegepast worden op de manier waarop leraren onderwijs geven. Bij implementatie wordt er echter vaak geen rekening gehouden worden met de mensen die dit lesmateriaal moeten gebruiken: de docenten. Het cruciaal om in het proces ook begeleiders en docenten te betrekken. Zo kun je rekening te houden met de gebruiksvriendelijkheid van elke gebruiker; leraar of leerling.

(tekst gaat onder afbeelding verder)

Ieder zijn of haar eigen leerproces
Lesstof is niet het enige wat door deze praktische vorm van leren beter kan worden opgenomen. Je hebt via digitaal lesmateriaal ook meer impact op het denk- en inlevingsvermogen van de studenten. Hoe reageert de gebruiker tijdens de sessie en komt het overeen met het antwoord of de keuze die het heeft genomen? Dankzij de technologie kan het hele proces gemonitord worden. Zo kan er ook individueel gekeken worden naar de snelheid waarop de leerling de lesstof tot zich neemt en kan er eerder extra begeleiding worden gegeven, mocht dat nodig zijn.

Bij Innovattic kunnen wij digitale leermiddelen ontwikkelen die voor zowel student als onderwijzer gebruiksvriendelijk zijn. Ben je op zoek naar een digitale toepassing binnen jouw onderwijsinstelling? Neem dan contact op met Hugo Prade via 06 149 760 32 of vraag naar meer informatie door hem te mailen naar h.prade@innovattic.com.