Hartstichting rekruteert schoolgaande helden

Hartstichting rekruteert schoolgaande helden

Jaarlijks krijgen 15.000 mensen een hartaanval. Stel je voor, 300 mensen per week in deze levensbedreigende situatie. Om ervoor te zorgen dat er iemand start met reanimatie binnen de eerste zes cruciale minuten na het hartaanval, heb je een groot nationaal netwerk nodig van getrainde mensen. Professionele eerste hulp teams zijn hier niet groot genoeg voor. Het is dan ook bijna onmogelijk om op tijd ter plaatse te zijn. De Hartstichting bedacht daarom een slimme manier om aan zo’n reanimatienetwerk te komen!

Reanimatie kun je leren

Reanimeren is eigenlijk helemaal niet moeilijk. Een kind kan de was doen. Dus wie kun je beter trainen dan de degenen die nog een hele toekomst voor zich hebben? Scholieren! Dus ontwikkelde de Hartstichting een lespakket, waarin onder andere de app ‘Held’ en een digitaal lerarenportal zijn opgenomen. TU Delft en Innovattic ontwikkelden deze digitale e-health oplossingen voor de Hartstichting. En met succes. De app werd in 2016 dan ook genomineerd voor de ‘Best Serious Game’ tijdens de Nederlandse Game Awards.

Gamen als huiswerk

Reanimatieonderwijs kost met deze digitale hulpmiddelen nog maar twee lesuren. Scholieren kunnen met de app namelijk thuis oefenen. Even lekker gamen om zich de theorie meester te maken, wie wil dat nu niet als huiswerk? Daarnaast fungeert de app uitstekend als herhalingsmethodiek.

De game ‘held’ is inhoudelijk zeer divers. Zo leert het leerlingen de elf reanimatiehandelingen, de volgorde van toepassing en het juiste tempo waarop gereanimeerd moet worden. Maar ook geeft het je situatieafhankelijke leidraad. Wat moet je bijvoorbeeld doen als je alles alleen moet doen? Of wat doe je wanneer het slachtoffer midden op straat ligt?

Serieuze zaken in een luchtig jasje dus. Doordat je van Held met levels en scorelijsten een competitie kunt maken, blijft het uitdagend voor leerlingen om het spel te blijven spelen.

Reanimeren en technologie gaan heel goed samen

Harry van der Zaag, voormalig projectleider Held bij de Hartstichting, vertelt je hoe we met technologie een nationaal reanimatienetwerk kunnen realiseren.