Innoveren in de gezondheidszorg met behulp van onderzoek

Innoveren in gezondheidszorg

Innoveren in de gezondheidszorg met behulp van onderzoek

Waarom ontwikkelt het ene kind zich anders dan de ander? Factoren als opvoeding, omgevingen voeding zijn uiteraard van cruciaal belang. Door hiernaar onderzoek te doen kun je in kaart brengen waar bijvoorbeeld ziekten of gedragsproblemen ontstaan.

Generation R is ontstaan vanuit het Erasmus MC en onderzoekt de groei, ontwikkeling en gezondheid van 10.000 opgroeiende kinderen in Rotterdam. Voor het ontwikkelen van een app die dit onderzoek kon ondersteunen is Innovattic erbij betrokken. De ontwikkelde applicatie helpt bij het verzamelen van de juiste informatie door op een passende manier de -nu 13 jaar oude- kinderen mee te nemen in een vragenlijst betreffende hun gezondheid.

De gezondheidszorg verder helpen

Het project wordt ingevuld vanuit meerdere afdelingen, zo’n 20 stuks. Doordat er vanuit verschillende expertises interesse was voor dit onderzoek zal er dan ook vanuit allerlei oogpunten naar de kinderen worden gekeken. Denk aan aspecten als kindergeneeskunde en gedrag. Maar ook een specifieke focus op bijvoorbeeld geestelijk welzijn, oogheelkunde, keel-, neus- en oorheelkunde (KNO), kaakheelkunde en zelfs dermatologie.

Wat voor onderzoeken zijn dat dan en hoe kunnen deze onderzoeken de gezondheidszorg verder helpen? De Generation R app bestaat momenteel uit 3 levels: Tracking Teens, Mond en Oog & Oor. De levels Tracking Teens en Mond bestaan uit vragenlijsten, terwijl in het Oog & Oor level passieve metingen worden gedaan, zoals het meten van muziek volume, screentijd en leesafstand. “Een stukje van het onderzoek is bijvoorbeeld de volume tracker in het Oog & Oor level onder leiding van Dr. Marc van der Schroeff” – vertelt Pauline Jansen, Associate Professor bij Erasmus Universiteit Rotterdam. “We meten gedurende een bepaalde periode hoeveel muziek kinderen luisteren en op welke volume ze dat doen. Aan het einde van deze periode analyseren wij de data en doen we eventueel aanpassingen of aanvullingen om  zo nog betere conclusies te doen over gehoorschade in relatie tot harde muziek.” De oogheelkunde (onder leiding van Prof. Dr. Caroline Klaver) meet hoeveel, hoe lang en op welke afstand kinderen hun smartphone gebruiken om het effect daarvan op de ogen te kunnen onderzoeken.

Doelgroepgerichte vragen stellen

Hoe motiveer je kinderen een vragenlijst in te vullen? Daar is over nagedacht. Om ervoor te zorgen dat kinderen steeds weer een aantal vragen in het onderzoek beantwoorden is er een game structuur in de app ontwikkeld. Iedere volgende ronde van vragen wordt visueel weergegeven door middel van een route op een kaart. Op die manier kunnen de kinderen punten en gadgets sparen. Doorloop je alle vragen en levels dan ontvang je zelfs een kadobon.

Het Generation R onderzoek gaat verder dan de metingen en informatie die het Erasmus en de app verzamelen. “Zo maken we bijvoorbeeld ook gebruik van informatie van TNO. Hiermee kijken we naar of de kinderen dichtbij een snelweg wonen en of er luchtvervuiling in hun omgeving is. Aspecten die uiteraard razend relevant zijn voor het onderzoek.”

Binnen de kinderpsychologie, waar de expertise van Pauline ligt, gebruiken ze gevoel en omgeving om meer te weten te komen. Zo stellen ze via de app een tijdlang 4 keer per dag korte vragen aan de kinderen. “Met vragen als ‘waar ben je?’, ‘met wie ben je?’ en ‘hoe voel je je?’ proberen we in beeld te brengen óf, wanneer en hoe deze kinderen gedreven zouden kunnen zijn bepaald gedrag te vertonen. Dus zijn ze, als ze aangeven een beetje ‘down’ te zijn, wellicht eerder geneigd om in slechte gewoontes te vervallen?” Het level ‘Mond’ valt onder kaakheelkunde (onder leiding van Dr. Lea Kragt) en stelt vragen over de mondgezondheid-gerelateerde levenskwaliteit, zoals “Heb jij de afgelopen tijd niet hardop willen spreken vanwege je tanden of mond?” Na ruim een half jaar, als de kinderen bij de tandarts zijn geweest, worden dezelfde vragen weer gesteld.

Na de zomer hoopt het Erasmus MC al waardevolle uitkomsten te hebben. Generation R is een perfect voorbeeld van hoe e health in de zorg kan helpen bij het verzamelen van kostbare informatie om zo verdere generaties van nóg betere gezondheidszorg te kunnen voorzien. Dit is iets waar Innovattic zich dan ook graag voor inzet en wij kijken er dan ook naar uit eind van het jaar meer te delen over dit project.

Meer informatie over Generation R? Kijk op www.generationr.nl en www.myopie.nl

Wil jij ook graag ehealth toepassingen gebruiken om bijvoorbeeld de zorg voor patiënten te vergemakkelijken of verbeteren? Neem dan gerust contact met ons op via info@innovattic.com. Wij horen graag wat jouw wensen zijn.