Een app als doeltreffend middel in het voorkomen van de verkoop van gestolen goederen.

Stop Heling app door Innovattic

Een app als doeltreffend middel in het voorkomen van de verkoop van gestolen goederen.

Hoewel heling niet behoort tot een high impact crime, heeft het bestrijden hiervan uiteraard wel effect hierop. Gestolen goederen worden immers ook buitgemaakt via overvallen, straatroven en inbraken. Als je het verkopen van een gestolen product moeilijker maakt voor de dief, maak je het stelen van goederen ook een stuk minder aantrekkelijk, zo dacht ook de Nationale Politie.

De strijd tegen heling
Innovattic sprak met Sybren van der Velden (Landelijk Projectleider/coördinator Woninginbraak & Heling Nationale Politie) over waarom de Stop Heling app een belangrijk onderdeel is in de bestrijding van deze misdaden. “We willen de verkoop van deze gestolen goederen voorkomen en ervoor zorgen dat de daders achter de tralies belanden.” legt van der Velden uit “Het is preventief én repressief.” De Nationale Politie werkt samen met gemeenten, maar ook met private partijen om inbraken, overvallen en ram- en plofkraken te verminderen. “Want er worden nog teveel spullen gestolen en vervolgens te gelde gemaakt. De inkomsten zijn geheel voor de dieven.” De app is een van de vele manieren waarop ze de strijd aangaan met dit soort misdaad.

Focus op registratie
“Stop Heling is ontstaan met het idee om aan de andere kant van het delict, namelijk de buit, invloed uit te oefenen,” legt Van der Velden uit. Dat doet de politie door het belang van het registreren van je waardevolle eigendommen te benadrukken én het belang van een check op diefstal bij de aanschaf van tweedehands goederen. In beide gevallen kan de app van Stop Heling gebruikt worden. De app bevat een registratieformulier waarmee je je waardevolle bezittingen kan registreren. Via de scanner is het mogelijke unieke serienummers toe te voegen. Ook kan je foto’s uploaden en toevoegen aan het overzicht. Het registratieformulier mail je vervolgens naar jezelf, zodat je het op een veilige plek kan bewaren. 

Wanneer je slachtoffer wordt van diefstal, heb je meteen alle specifieke gegevens bij de hand voor de aangifte bij de politie. Deze informatie komt daarna terecht in de database van Stop Heling met alle informatie over gestolen goederen. Iedereen die een tweedehands goed wil kopen, kan via de app in de database checken of dit product bij de politie als gestolen geregistreerd staat. Daarmee halen ze dieven de wind uit de zeilen.

Specifiek voor opkopers en handelaren in tweedehands goederen geldt een wettelijke plicht om hun inkopen te registreren in een inkoopregister. Hiervoor is het Digitaal Opkopers Register (DOR) ontwikkeld. Deze is ook gekoppeld aan de database van de politie. Zodra een gestolen product opgekocht wordt door een opkoper en ingevoerd in het DOR, dan krijgt de politie een melding. Omdat het gestolen product daarna door de politie in beslag wordt genomen, is het van belang dat opkopers zelf een diefstalcheck doen in de database voordat ze een tweedehands goed opkopen. Ook zij kunnen hiervoor handig gebruik maken van de app Stop Heling.“De app is een perfecte tool om de helingmarkt te frustreren,aldus Van der Velden. Het is dan wel extra belangrijk om aan het begin van het proces de eigendommen al goed vast te leggen in het registratieformulier van Stop Heling, inclusief het serienummer dat je vaak op de achterzijde van het product kunt vinden. Als men vanaf het startpunt al hun waardevolle eigendommen registreren, kan de politie het product na diefstal veel beter traceren.

Heling onder de aandacht
En het werkt. Consumenten beginnen het nut van registratie en het checken op diefstal steeds meer in te zien. Het downloaden van de app Stop Heling heeft namelijk een enorme vlucht genomen. “En het stijgt nog steeds.” weet van der Velden ons te vertellen. “Bij aandacht in de media zie je ook gelijk een piek in het aantal gebruikers.” Deze week stond de app ook behoorlijk in de aandacht. De Week van de Veiligheid (van 7-13 oktober) staat dit jaar namelijk in het teken van heling.

Van der Velden legt uit dat de politie het aantal hits met de database van Stop Heling wil bevorderen door het registreren te stimuleren. Ze wil volgend jaar werken aan een implementatie in de bedrijfsprocessen, zodat webwinkels bij het afrekenen gelijk kunnen vragen of de koper van een nieuw product gebruik maakt van de Stop Heling app. Zo staat het product direct bij aanschaf geregistreerd én gekoppeld aan de officiële koper

De toekomstplannen
De bedoeling is om alles aan elkaar te kunnen koppelen. Fabriek, groothandel, consument en politie. “Het meest ideale is als gebruikers met één druk op de knop gelijk hun gestolen product in het systeem van de politie zouden kunnen zetten en zij direct een melding van de gestolen goederen krijgen. Niet als een manier om aangifte te doen,” benadrukt Van der Velden: “Daarvoor is persoonlijk contact bij dit soort gevallen nog te belangrijk.”  In het geval van inbraak en andere vormen van diefstal is het uiteraard fijner als een agent ter plaatse is om ondersteuning te bieden en de schade op te nemen.

“Het aangeven van gestolen goederen is al wel toegevoegd aan een eigen app van de politie. Idealiter zou dat gekoppeld moeten worden aan de Stop Heling app zodat de producten gelijk geregistreerd kunnen staan als ‘gestolen’.” Er zijn genoeg mooie plannen om de app een nog betere aanvulling te laten zijn in het tegengaan van heling. En daar werken wij dan ook uiteraard vol trots aan mee!

Meer weten over de Stop Heling app? Kijk dan hier. Interesse in wat Innovattic voor jou kan betekenen? Neem dan contact op met Hugo Prade via 06 149 760 32 of stuur een bericht naar h.prade@innovattic.com.