Met de visualisatie van data het vliegverkeer veilig houden.

Veilig vliegverkeer met Robin Radar

Met de visualisatie van data het vliegverkeer veilig houden.

Het in 2010 opgerichte Robin Radar houdt zich bezig het vastleggen van data die de veiligheid helpen te vergroten. Door middel van hun radarsystemen kun je kleine doelen tracken om zo impact te voorkomen. Ze zijn onder andere actief rondom vliegvelden en windmolenparken. Met hun systemen helpen ze aanvaringen met vogels voorkomen. Bovendien zijn de radarsystemen zeer geschikt om drones te detecteren.

De noodzaak van een radarsysteem
In het geval van drones maakt het bedrijf tegenwoordig een hoop ontwikkelingen mee. Wellicht herinner je het recentelijke Gatwick Airport incident nog? Daar legde een drone het hele vliegveld plat. “De urgentie van onze systemen is toegenomen.” vertelt Siete Hamminga, CEO van Robin Radar. Een gebeurtenis als Gatwick heeft uiteraard zo haar effect op de bewustwording van luchthavens. Want als één drone een heel vliegveld plat kan leggen dan kun je je wel voorstellen hoeveel schade dat achteraf oplevert. “Vliegvelden doen er dan ook alles aan om dergelijke situaties te voorkomen.”

Toen Robin Radar begon te groeien moesten ze beslissingen maken over welke kennis binnen datavisualisatie en database ontwikkeling ze wel of niet zelf in huis wilden hebben. “Interfaces maken is toch écht een vak apart.” -vertelt Siete. Daarom hebben ze uiteindelijk besloten om een samenwerking met Innovattic aan te gaan. Siete geeft aan dat voor de dashboards van Robin Radar gebruiksgemak het meest belangrijk is. “Voor onze klanten moest het plezierig zijn ermee om te gaan. En uiteraard moest het dashboard ook snel reageren op scherm.” Uiteindelijk is op basis van wetenschap en praktisch onderzoek een passende interface ontstaan.

Inzicht helpt te reguleren
De radars kunnen nieuwe hotspots detecteren en zo in de gaten houden waar de vogels het pad van de vliegtuigen zouden kunnen kruisen. Ook habitat management is belangrijk voor luchthavens. Het moet er zo onaantrekkelijk mogelijk gemaakt worden voor vogels. Door inzicht in waar hotspots zijn kunnen luchthavens bepaalde aanpassingen doen. Denk aan ander type gras aanleggen of de dakbekleding veranderen. Siete geeft ook een ander voorbeeld waarom dit soort data belangrijk is: “Soms helpt inzicht ook bewustzijn bij stakeholders te creëren. Als er bijvoorbeeld consequent veel vogels blijken rond te hangen bij de afvalbakken van een restaurant.”

“De klant wil vooral informatie. Ze zoeken naar tools en een manier om hun data weer te geven.”

– Siete Hamminga

Innoveren door data te delen
Verder kijkend in de ontwikkelingen van Robin Radar geeft Siete aan dat het steeds meer gaat over hun online database en data analyse. “Een radarsensor is niet het eerste waar de klant aan denkt. De klant wil vooral informatie. Ze zoeken naar tools en een manier om hun data weer te geven.“ Om beter in te spelen op de wensen van de klant zetten ze hier dan ook actief op in. Het bewaren en delen van deze data speelt daarin een grote rol. Want door het delen van informatie kun je gezamenlijk werken aan het terugbrengen van gevaarlijke situaties op landingsbanen. Siete geeft wel nadrukkelijk aan dat de data niet zomaar gedeeld zal worden. “De data kan gevoelig zijn. Het zal dan ook niet zomaar gedeeld worden.” Het bedrijf is momenteel bezig met een propositie om anoniem te delen om benchmarking tussen luchthavens op termijn mogelijk te maken

Het idee is dat vogelradars normaal worden en dat ze als autonoom systeem blijven ingezet worden. Door op die manier luchthavens in de gaten te houden kunnen er een hoop bird strikes voorkomen worden. Daar worden zowel mens als milieu een stuk blijer van.

Ben jij op zoek naar een manier om via een online dashboard jouw data te visualiseren? Neem contact op met Hugo Prade via 06 149 760 32 of vraag naar meer informatie door een bericht te sturen naar h.prade@innovattic.com. Dan gaan we samen op zoek naar een passende toepassing.