De digitalisering van geld: hoe een handige app het gebruik van bitcoins makkelijk maakt

Bitcoin app Bitmymoney

De digitalisering van geld: hoe een handige app het gebruik van bitcoins makkelijk maakt

Big Data is voor veel bedrijven interessant om mee te werken omdat je deze schat aan data slim in kunt zetten. Slimme big data toepassingen kun je gebruiken voor marketingdoeleinden, de invoering van nieuwe technologieën of optimalisatie van bedrijfsprocessen. Neem geld; dit is tegenwoordig voor een groot deel te vinden in databases. Met de komst van bitcoins is de omslag helemaal compleet. Blockchain technologie biedt een handige datastructuur voor deze bitcoins. Maar hoe kun je het gebruik van bitcoins nou makkelijker – en misschien wel toegankelijker- maken?

Inhaken op de digitalisering van geld
Robert-Reinder Nederhoed (CEO Bitmymoney) kwam in 2011 kwam in aanraking met Bitcoin. “Een vriend tipte me over deze nieuwe techniek. Maar het raakte me niet meteen“. Tot een jaar later dezelfde vriend weer over Bitcoin begon. Toen heeft hij voor 45 euro 10 bitcoins gekocht en in de loop van het jaar werd dit steeds meer waard. “Het voelde hetzelfde als de komst van het internet”. Hij had gelijk het gevoel er ‘iets’ mee te willen doen, en merkte dat mensen het lastig vonden met bitcoins om te gaan. “Het was een ontdekkingsreis. Steeds meer mensen zagen dat er meer in zat.” En dat is precies wat hem trok: mensen overtuigen dat bitcoin kopen en verkopen niet lastig hoeft te zijn.

Uit de gedachte om het mensen makkelijk te maken om bitcoins te kopen en te bewaren is Bitmymoney ontstaan. In 2013 zijn ze begonnen met het aanbieden van hun service aan particulieren. Hierbij kon je een rekening toevoegen, zonder zelf software te hoeven installeren.

Dat bitcoins gelijk zijn interesse had getrokken was niet verwonderlijk. Robert-Reinder heeft altijd al ondernomen, maar dit voelde voor hem heel tastbaar. Zelf is hij voor zijn bedrijf gaan programmeren en een half jaar later kwamen er investeerders aankloppen. In oktober 2013 was het bedrijf flink in de ontwikkeling en in korte tijd groeide het bedrijf naar zes medewerkers.

Uiteindelijk merkte ze bij Bitmymoney dat steeds meer mensen onderweg op mobiel wilde omgaan met de service die zij boden. En hoewel hun bitcoin site wel mobiel toegankelijk was, kon je daar alleen nog checken wat jouw bitcoins op dat moment waard waren. Toen kwam de keuze: gaan we het team uitbreiden of schakelen we een andere partij in. Zo kwam Bitmymoney bij Innovattic terecht. “Wat er was was simpelweg niet goed genoeg. Alles moest anders.” – vertelt Robert-Reinder.

De toekomst van banken en bitcoins
Over geld en de rol van de banken in de maatschappij heeft hij zeker een mening: “Als je er niet op let, lijkt geld een mysterie. De waarde van geld is maar fictief, het is immers al 10x uitgeleend door de banken.” De drijfveer van bitcoin is deze zaken zonder een centrale bank te kunnen regelen. “Je geld op een bank zetten is ook niet goed. De inflatie is daar het grootste gevolg van geweest. Je kunt -als je geld over hebt- beter je geld ergens in steken.”

Wellicht krijgt de bank in de toekomst ook simpelweg een andere rol.

– Robert-Reinder Nederhoed (CEO Bitmymoney)

Verder geloofd Robert-Reinder wel dat de bankenwereld er beter van zal worden als er een ander systeem is. Een die meer vrijheid en onafhankelijkheid kan bieden. Wel ziet hij dat de Nederlandse banken steeds vriendelijker staan tegenover de bitcoin en ze de toegevoegde waarde er steeds meer van inzien. “Wellicht krijgt de bank in de toekomst ook simpelweg een andere rol. Bijvoorbeeld als een soort kasboekje van de Nederlander.”

De ontwikkelingen omtrent bitcoins zijn de afgelopen jaren wisselend geweest, maar momenteel is de de markt weer helemaal gestabiliseerd. Bitmymoney is zich meer inhoudelijk bezig gaan houden met de app. Ze willen ervoor zorgen dat het handelen in bitcoins voor de gebruiker een prettige ervaring is. ”Het idee is dat mensen het logisch gaan vinden om niet altijd alles bij een bank neer te leggen, maar een gedeelte van hun spaargeld naar bitcoin om te zetten.” – aldus Robert-Reinder.

De wijze waarop we in de toekomst met geld omgaan is aan het veranderen. Digitalisering kan uiteraard helpen bij het vinden van slimme oplossingen die de maatschappij verder helpen. Of je nu op zoek bent naar een webbased applicatie of blockchain app: bij Innovattic weten we hoe het is om te werken aan database ontwikkeling. Neem contact op met Hugo Prade via h.prade@innovattic.com of bel naar 06 149 760 32 en vraag naar de mogelijkheden.