Het ontwerpen van data dashboards

Het ontwerpen van een data dashboard

Het ontwerpen van data dashboards

We leven in een data-gedreven wereld. Met al die nuttige data om mee te werken is het natuurlijk wel zo prettig dit op de juiste manier te verwerken. Het verzamelen van gegevens, analyseren, koppelen en gieten in een heldere, visuele vorm is echter nogal een proces. Niet elke datavisualisatie is even succesvol; veel data dashboards vallen of staan bij de manier waarop de gebruiker in staat is dit te gebruiken.

Het belang van data
Grote bedrijven hebben over het algemeen veel informatie te verwerken. En met de komst van internet verspreidt deze data zich over verschillende kanalen. Met allerlei informatie die uit verschillende databronnen worden verzameld is het zaak om hier samenhangende inzichten uit te kunnen halen. Medewerkers willen via bijvoorbeeld een business dashboard graag te weten komen wat de uitkomsten zijn van de analyses

Verantwoording achteraf is niet de enige reden waarom een online dashboard wordt ingezet. Inzicht helpt vooruit te kijken en eventueel bij te sturen. Bij het dashboard van Robin Radar helpt de data bijvoorbeeld patronen te herkennen in het gedrag van vogels rondom een vliegveld. Zo kon er worden ingegrepen bij een locatie die in trek was bij de vogels om deze minder aantrekkelijk te maken.  

De juiste informatie
Dat het steeds belangrijker is geworden om waardevolle informatie in een elektronisch medium op te slaan moge duidelijk zijn. Maar hoe krijg je het meest optimale uit jouw verzamelde informatie? Er is namelijk soms best een flinke gebruiksaanwijzing nodig om ervoor te zorgen dat mensen ermee aan de slag kunnen

Zitten gebruikers echt te wachten op toegang tot alle data? Natuurlijk niet, iedere afdeling heeft haar eigen doelstellingen te behalen. Een goed dashboard begint bij de wensen van de gebruikers. Breng je de wensen in kaart, dan breng je de data ook inzichtelijk aan de man. Het is een kwestie van alles in de juiste context te plaatsen. Zo creëer je een dashboard waar gebruikers echt op zitten te wachten. 

Gebruiksgemak dient de mens
Als de resultaten in de juiste context worden weergegeven en het dashboard gebruiksvriendelijk is zullen meer mensen er gebruik van maken. De juiste user experience (UX) helpt het dashboard snel en effectief te lezen. Met snelheid kunnen gebruikers makkelijk conclusies te trekken. Cruciaal voor sommige organisaties.

Een goed dashboard verveelt niet. Contrast en afwisseling helpt de gebruiker geïnteresseerd te houden. Iedereen leest een dashboard anders, maar er zijn vaste overeenkomsten. Het bovenste deel van een dashboard is uiteraard het meest bekeken deel. Het is dus tactisch de belangrijkste informatie hier te plaatsen. Opvallende, grote cijfers vallen ook het eerst in het oog. Zo start de app van Bitmymoney met de meest belangrijke gegevens in grote getallen, bovenaan de pagina. Door hierop in te spelen maak je het dashboard waardevol en makkelijk leesbaar

Van een weloverwogen dashboard zullen mensen meer gebruik maken. Zo wordt niet alleen de waarde van het dashboard bewezen, maar kun je al gauw beginnen met opschaling hiervan. Want wij geloven dat een dashboard altijd met jouw organisatie mee moet kunnen groeien.

Ben je geïnteresseerd in datavisualisation of zoek je naar een manier om data analyse effectiever toe te passen bij jouw diensten? Neem contact op met Hugo Prade via 06 149 760 32 of vraag naar meer informatie door een bericht te sturen naar h.prade@innovattic.com.