Wie we zijnWat we doenProjectenStoriesVacaturesContact

14 juni 2022

Aan de slag met code reviewing; 5 checkpoints op je software

Heb je er wel eens over nagedacht om te analyseren hoe toekomstbestendig jouw software is? Zeker de moeite waard! Want ik kan je met 100% zekerheid zeggen dat er ook in jouw code nog veel te verbeteren valt. Een goede manier om te kijken hoe je jouw IT-oplossing kunt optimaliseren, is het uitvoeren van een code review. Hiermee laat je eigenlijk een soort second opinion los op de bestaande software. En dat levert interessante resultaten op.

Twee ogen zien meer dan één

Met code reviewing checken wij als onafhankelijke, externe partij de ontwikkelde software op allerlei punten. Zijn er fouten gemaakt in de code? Is de kwaliteit voldoende? Is de code schaalbaar en toekomstbestendig? Al deze antwoorden komen aan het licht door de code te reviewen. Het resultaat: een rapport met onze bevindingen en advies om je software te verbeteren. Met dit rapport kun je naar je huidige softwareleverancier, maar uiteraard kunnen wij ook voor je aan de slag. Bij code reviewing letten wij op de volgende 5 punten:

Beheersbaarheid & Toekomstbestendigheid

Het is belangrijk dat software eenvoudig te beheren is en dat wijzigingen snel doorgevoerd kunnen worden, zonder dat je daarmee andere code stuk maakt. We kijken naar hoe de code is ingericht, hoe oud de code is en of deze eventueel vervangen moet worden. Wij zorgen ervoor dat jouw technologie minimaal vijf jaar toekomstbestendig is.

  • Security Het is cruciaal dat de IT-omgeving goed beveiligd is, zodat er geen mensen van buitenaf bij kunnen. De code moet daarom staan als een huis! Op dit vlak gaan we kijken of wij gaten kunnen schieten in de code. Lukt dit? Dan maken we ze snel dicht voordat iemand anders erbij kan.

  • Logica & documentatie In hoeverre kunnen andere mensen aan de slag met je bestaande code base? Dat gaan we onderzoeken. Je wilt natuurlijk wel dat nieuwe ontwikkelaars aan de slag kunnen met de code; of het nu gaat om natuurlijk verloop van ontwikkelaars of als je zaken wilt doen met een nieuwe IT leverancier. Dan is het belangrijk dat de code logisch is ingericht en goed gedocumenteerd.

  • Betrouwbaarheid & Stabiliteit Hier kijken we naar hoe de software gebouwd is en waar ruimte is voor verbetering. Uiteindelijk wil je een betrouwbaar systeem dat stevig staat. Daarom nemen we de software onder de loep en kijken we waar de zwaktes van het systeem zitten en hoe deze opgelost kunnen worden.

  • Architectuur De architectuur van je software is heel belangrijk. Dit bepaalt uiteindelijk of je software wel of niet schaalbaar is. Hoeveel systemen zijn er bijvoorbeeld aan elkaar gekoppeld? En waar staan de servers? Cruciale vragen om de snelheid en performance van je software te optimaliseren.

EDG04499.jpg

Wanneer code review laten uitvoeren?

Er zijn verschillende redenen om een code review uit te laten voeren. Uiteindelijk wil je dat jouw IT-systeem toekomstbestendig is en dat de mensen die ermee werken er ook efficiënt mee kunnen werken. Denk je er bijvoorbeeld over om naar een andere leverancier te gaan, maar twijfel je of je opnieuw gaat bouwen of een deel van de software kunt behouden? Code reviewing geeft daarop een antwoord. Ook als je een grote stap gaat nemen met je bedrijf, wil je weten of je software mee kan groeien met het aantal gebruikers en voldoet aan alle eisen op gebied van security. Code reviewing kan ook ingezet worden als mini-leertraject voor je interne ontwikkelteam, zodat je team erna zelf aan de slag kan. En laat je een audit uitvoeren? Dan kun je met een extern code review rapport aantonen dat je software goed in elkaar steekt.

Onze aanpak

Ons proces rondom code reviewing is klip-en-klaar. We starten altijd met een intakegesprek waarin we je huidige software bespreken. Wat heb je draaien en bij wie? We horen graag waarom je een code review wilt laten uitvoeren en op welke elementen je wilt inzoomen. Daarna draag je alle materialen aan ons over en sluiten we een non-disclosure agreement. Dan is het tijd om te reviewen! We analyseren de code, maar ook de processen eromheen. Zo kan het zijn dat de code er goed uitziet, maar dat jullie aanpak veel efficiënter kan. Optioneel kijken we of alle software-engineeringprocessen voldoen aan de vastgestelde normen. Hierbij gaan we na welke kwaliteitscontroles er bijvoorbeeld doorlopen worden voordat jullie software live gaat. Hierna is het tijd om onze bevindingen met je te delen. We bespreken onze eerste bevindingen met jullie zodat hier ook wederhoor op plaatsvindt en maken daarna een rapport met advies dat we mondeling aan je toelichten. Vervolgens is de keuze aan jullie; laat je de verbeteringen op de bestaande code doorvoeren door je huidige leverancier, ga je (delen) opnieuw bouwen of zet je je interne ontwikkelteam aan de slag? Ook wij kunnen je natuurlijk helpen met de implementatie van softwareoptimalisatie. Doen we graag!

Heb jij een technische uitdaging voor ons?

Dan mag je ons altijd bellen.

Neem contact met ons op

Blijf op de hoogte

Meer van dit soort nieuws? Meld je gratis aan voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuwe blogs direct in je mailbox.

Developing impact together

Innovattic

Wie we zijnWat we doenProjectenStoriesVacaturesContact

Innovattic is een full-service bureau dat digitale oplossingen ontwikkelt voor eHealth en de gebouwde omgeving. Met impactvolle websites, webapplicaties, native apps en serious games maken we de wereld een stukje gezonder, duurzamer, leuker en makkelijker.

info@innovattic.com

015 763 21 67

Map icon

Nieuwe Plantage 28, Delft


Volg ons:

https://www.linkedin.com/company/innovattic/https://www.instagram.com/innovattic/
Privacybeleid
copyright

Innovattic 2023