Wie we zijnWat we doenProjectenStoriesVacaturesContact

15 september 2022

Terugblik op het Gamification in eHealth event

Wat een bak aan ideeën en inspiratie hebben we opgedaan tijdens ons Gamification in eHealth event! Verschillende experts uit de zorgwereld vertelden over het belang van gamification in eHealth. We staan met de zorg namelijk voor enorme uitdagingen, zoals vergrijzing, personeelstekort en oplopende zorgkosten. Dat vraagt om nieuwe oplossingen.

“Als er iets is wat de Covid-19 pandemie ons heeft geleerd, dan is het wel dat we als mens heel kwetsbaar zijn en dus dat we veel meer op afstand moeten kunnen regelen als het gaat om zorg,” lichtte Douwe E. Atsma toe, Professor of Cardiology bij Leiden University Medical Center.
Een van de manieren waarop het LUMC zorg op afstand biedt, is met The Box. Douwe: “The Box is een pakket met verschillende apparaten voor het uitvoeren van thuismetingen. Met The Box en bijbehorende LUMC Care app kunnen mensen thuis bijvoorbeeld hun bloeddruk opmeten, een hartfilmpje maken en met hun behandelend arts of verpleegkundig specialist spreken via een digitaal spreekuur. Tijdens coronatijd zijn ruim 400 COVID boxen uitgedeeld aan patiënten, waarmee het aantal COVID patienten dat uiteindelijk is opgenomen in het ziekenhuis met 66% is gedaald. Door zorg op afstand kunnen we veel preventiever te werk gaan en de patiënt zelf actief aan het werk zetten. Alle data wordt op een veilige manier verzameld en er zijn directere lijnen tussen de verschillende partijen.”
Valentijn Visch, Associate Professor Design for Health Motivation bij TU Delft vertelde: “Met eHealth en gamified eHealth kun je een veel groter publiek bereiken dan nu het geval is. Ook zou hiermee je de drempel voor mensen veel lager kunnen maken om medische hulp in te schakelen. Het stigma dat bij sommige zorgvragen heerst, kun je met eHealth verlagen. Maar er is nog veel onderzoek en ontwikkeling nodig om deze potentie te realiseren. Een van de manieren hiervoor is om gamified eHealth te personaliseren naar de specifieke wensen, behoeftes en context van de gebruiker. Om zulke gepersonaliseerde eHealth te ontwerpen, is het nodig dat we eerst weten a) wat deze behoeftes zijn, b) of en hoe zij verschillen en c) of het mogelijk is eHealth hierop aan te laten sluiten. Een tweede uitdaging is om het gebruik van gamified eHealth langdurig te maken – liefst gedurende vele jaren. Een van de manieren hiervoor is om de eHealth-toepassing mee te laten veranderen met de gebruiker”.
Pauline Jansen, Child & Adolescent Psychiatry/Psychology aan Erasmus MC, vulde Douwe en Valentijn aan door te vertellen over de app Generation R. “Met deze app stellen we jongeren een week lang, elke dag, vijf keer een paar korte vragen, zoals met wie degene is en hoe hij/zij zich op dat moment voelt. Door deze vragen over emoties een paar keer per dag te stellen, krijgen wij als onderzoekers een goed beeld van de emoties van jongeren op verschillende momenten van de dag. De uitdaging hierin is natuurlijk het blijven motiveren van jongeren om de vragen elke dag trouw te beantwoorden. Dat zien we ook in een zelfde type app die we hebben gebruikt bij de behandeling van cliënten met eetbuien. We wilden weten of de Eetbuien app cliënten kan helpen om beter inzicht te krijgen in welke emoties eetbuien triggeren en of emoties überhaupt triggeren. Voor sommige cliënten lijkt deze methode te helpen, maar anderen hadden moeite om vaak genoeg de korte vragenlijst in te vullen. Gamification kan daar waarschijnlijk in helpen, zodat het makkelijker wordt om een app trouw te blijven gebruiken.”
Kortom, een heleboel waardevolle info en nieuwe inzichten. Een geslaagd Gamification event, als je het ons vraagt! We sloten de middag af met – hoe kan het ook anders – heerlijke Italiaanse hapjes en vers gemaakte pizza’s door onze eigen collega Rob. Op naar de volgende editie!

Blijf op de hoogte

Meer van dit soort nieuws? Meld je gratis aan voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuwe blogs direct in je mailbox.

Developing impact together

Innovattic

Wie we zijnWat we doenProjectenStoriesVacaturesContact

Innovattic is een full-service bureau dat digitale oplossingen ontwikkelt voor zorg, gezondheid en de gebouwde omgeving. Met impactvolle websites, webapplicaties, native apps en serious games maken we de wereld een stukje gezonder, duurzamer, leuker en makkelijker.

info@innovattic.com

015 763 21 67

Map icon

Nieuwe Plantage 28, Delft


Volg ons:

https://www.linkedin.com/company/innovattic/https://www.instagram.com/innovattic/
Privacybeleid
copyright

Innovattic 2024