Wie we zijnWat we doenProjectenStoriesVacaturesContact

Community platform TROEF Energy

Dashboarding voor duurzame gedragsverandering.

pexels-magda-ehlers-770562 (1).jpg

Bewustwording onder gebouwgebruikers over het energieverbruik; het wordt een steeds populairder topic. Niet gek, want de gebouwde omgeving staat voor grote uitdagingen als het gaat om duurzaamheidsdoelstellingen. De druk om te verduurzamen wordt daarmee steeds groter. Tegelijkertijd wordt de complexiteit van verduurzamen ook steeds groter. Het TROEF consortium met onder andere partijen als AM, BAM en KPN zag deze ontwikkeling al lang geleden aankomen. TROEF heeft als missie een substantiële bijdrage te leveren aan een C02-vrij Nederland. En daarom heeft dit consortium het TROEF community platform in het leven geroepen. Een platform waarmee gebouwgebruikers energie kunnen delen, real-time inzicht hebben in de CO2 footprint én beloond worden voor het gebruiken van energie op het juiste moment. En wij mochten meewerken aan dit platform.

Directe feedback op energieverbruik

40% van het energieverbruik van gebouwen wordt beïnvloed door de gebruikers ervan. Dus als er ergens veel winst te behalen valt, dan is het bij de gebouwgebruiker zelf. Het doel van het TROEF platform is om de gebouwgebruiker mee te nemen in het energieverbruik van het gebouw. Uiteindelijk leidt dat tot bewustwording van de gebouwgebruiker en dus tot een positieve gedragsverandering. Om het energieverbruik inzichtelijk te maken, is een dashboard ontwikkeld voor de kantoren van BAM dat op basis van real-time track & trace laat zien waar de energie vandaan komt en wanneer er bijvoorbeeld piekbelastingen zijn op het energienetwerk. Niet jaarlijks in een rapport dus, maar op elk moment van de dag. Met deze feedback zien gebouwgebruikers dus niet alleen direct hoe hun gebouw scoort, maar ook wanneer het beste moment is om energie te verbruiken. Is er een piekbelasting? Zorg dan dat je zo min mogelijk stroom verbruikt. Schijnt de zon? Laad dan je auto op. Deze directe feedback zet gelijk aan tot actie.

Gamification voor gedragsverandering

Bewuste en betrokken gebruikers kunnen het energieverbruik met 5-10% verlagen. Dat stukje bewustwording kun je realiseren met actieve participatie van de gebruiker. Gamification is een effectieve manier om actieve participatie te bewerkstelligen. We hebben aan het dashboard dan ook gamification technieken toegevoegd. In dit geval gaat het vooral om een competitie-element waarbij sprake is van interactie en real-time benchmarking. Door verschillende gebouwen van het kantoorportfolio aan hetzelfde dashboard te koppelen, zien gebruikers precies welk gebouw het beste scoort. Dit zorgt niet alleen voor bewustwording, maar ook voor verbondenheid van de verschillende teams en dus voor een gezamenlijk doel.

troef-energy-community-platform-2.png
troef-energy-community-platform.png

Het idee van real-time dashboarding met game elementen stond bij TROEF al langere tijd hoog op de agenda. Binnen het consortium werken we eigenlijk met veel techneuten die allemaal wel een mening hebben van hoe dat er dan in de praktijk uit zou moeten zien. Daarom zochten we een externe partij die met een frisse blik kon voortborduren op onze ideeën. Die partij vonden we in Innovattic. Met name hun expertise op het gebied van gamification en beloningselementen paste heel goed bij ons concept. Ook vonden we het heel tof dat Innovattic zo’n specialistisch en divers team beschikbaar had om ons hierbij te helpen. De aanpak van Innovattic is heel pragmatisch en dat was uiteindelijk precies wat we zochten.

Dennis van Goch - Program Manager bij TROEF

De volgende stappen

Het TROEF platform wordt op dit moment gebruikt bij verschillende kantoren van BAM. In deze fase wordt de interactie met gebruikers getest. Deze feedback wordt uiteindelijk gebruikt om de volgende stappen te kunnen zetten. Denk aan het toevoegen van extra functionaliteiten, zoals notificaties waarbij gebruikers bijvoorbeeld een melding krijgen op hun smartphone als er groene energie beschikbaar is. Ook denkt TROEF nu na over hoe zij kunnen opschalen, want uiteindelijk moet natuurlijk iedereen toegang hebben tot het community platform van TROEF.

sfeerplaat-troef-energy.jpg
EDG05008.jpg

Refinement block

Voordat we een hechte samenwerking aangaan, definiëren we eerst het probleem en bedenken we wat de beste digitale oplossing is. We adviseren over de business case en hoe de doelgroep het beste bereikt kan worden. Dit doen we allemaal in het refinement block.

Vrijblijvend aanvragen

Zullen we hierover verder praten?

Lauwerens staat je graag te woord

lauwerens@innovattic.com

+31 6 10 70 27 11

Opdrachtgever

Troef Energy / BAM

Expertise

Dashboards

Gamification

Web apps

Visual design

Developing impact together

Innovattic

Wie we zijnWat we doenProjectenStoriesVacaturesContact

Innovattic is een full-service bureau dat digitale oplossingen ontwikkelt voor zorg, gezondheid en de gebouwde omgeving. Met impactvolle websites, webapplicaties, native apps en serious games maken we de wereld een stukje gezonder, duurzamer, leuker en makkelijker.

info@innovattic.com

015 763 21 67

Map icon

Nieuwe Plantage 28, Delft


Volg ons:

https://www.linkedin.com/company/innovattic/https://www.instagram.com/innovattic/
Privacybeleid
copyright

Innovattic 2024