Wie we zijnWat we doenProjectenStoriesVacaturesContact

06 april 2023

Van idee naar reality met een Proof of Concept

Als je een nieuw product of dienst wilt ontwikkelen, kan het lastig zijn om te bepalen of het idee haalbaar is en of het zal werken zoals verwacht. Maar wist je dat je hierbij een Proof of Concept (PoC) kan inzetten?

Wat is een Proof of Concept

Een PoC is eigenlijk een prototype of model van een product of dienst dat wordt ontwikkeld om te testen of een idee levensvatbaar is. Het kan bijvoorbeeld bestaan uit een eenvoudige website, app of mock-up die de belangrijkste functies van het uiteindelijke product of de dienst weergeeft. Hierdoor kan je laten zien dat het idee werkt en eventuele problemen identificeren voordat het product of de dienst daadwerkelijk wordt ontwikkeld.

Wanneer kan ik een Proof of Concept inzetten?

Ben je benieuwd wanneer je een PoC kan inzetten? Een PoC kan worden ingezet in verschillende situaties, bijvoorbeeld wanneer je een nieuw product of dienst wilt ontwikkelen en niet zeker weet of het haalbaar is, of wanneer je een bestaand product of dienst wilt verbeteren en nieuwe functies wilt toevoegen. Ook kan een PoC worden gebruikt om feedback te verzamelen van klanten of stakeholders voordat het product of de dienst wordt gelanceerd.

Voor- en nadelen van een Proof of Concept

Het ontwikkelen van een PoC heeft verschillende voor- en nadelen. Het kan helpen om te laten zien of een idee levensvatbaar is en kan potentiële problemen in een vroeg stadium identificeren. Daarnaast kan het tijd en kosten besparen door problemen op te lossen voordat het product of de dienst daadwerkelijk wordt ontwikkeld. Een PoC kan echter ook tijd en kosten met zich meebrengen zonder dat het uiteindelijke product of de dienst succesvol wordt gelanceerd. Hieronder zetten we alles voor je op een rijtje.

Voordelen

  • Een PoC kan helpen om te laten zien of een idee levensvatbaar is en kan potentiële problemen in een vroeg stadium boven water brengen.
  • Het ontwikkelen van een PoC kan tijd en kosten besparen door problemen op te lossen voordat het product of de dienst daadwerkelijk wordt ontwikkeld.
  • Een PoC kan worden gebruikt om feedback te verzamelen van gebruikers of stakeholders voordat het product daadwerkelijk wordt gelanceerd.

Nadelen

  • Het ontwikkelen van een PoC kan tijd en kosten met zich meebrengen zonder dat het uiteindelijke product of de dienst succesvol wordt gelanceerd.
  • Een PoC kan de ontwikkeling van het uiteindelijke product of de dienst vertragen als er te veel tijd wordt besteed aan het ontwikkelen van de PoC.

Voordat je een PoC laat ontwikkelen, is het belangrijk om het doel van de PoC en de doelgroep duidelijk te definiëren. Denk ook na over de belangrijkste functies van het uiteindelijke product of de dienst die je wilt testen en bepaal wie verantwoordelijk is voor het ontwikkelen van de PoC. Daarnaast is het essentieel om te communiceren met alle betrokken partijen, inclusief klanten, stakeholders en het team dat de PoC ontwikkelt, om ervoor te zorgen dat iedereen op dezelfde pagina zit en de doelstellingen van de PoC begrijpt.

Al met al kan een PoC een nuttig hulpmiddel zijn om te testen of een idee levensvatbaar is en om eventuele problemen in een vroeg stadium te identificeren. Zorg er wel voor dat je de doelstellingen en doelgroep van de PoC duidelijk definieert en communiceert met alle betrokken partijen voordat je begint met het ontwikkelen van een PoC. Op deze manier kan een PoC effectief en efficiënt worden ontwikkeld en kan het uiteindelijke product of de dienst succesvol worden gelanceerd.

Blijf op de hoogte

Meer van dit soort nieuws? Meld je gratis aan voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuwe blogs direct in je mailbox.

Developing impact together

Innovattic

Wie we zijnWat we doenProjectenStoriesVacaturesContact

Innovattic is een full-service bureau dat digitale oplossingen ontwikkelt voor eHealth en de gebouwde omgeving. Met impactvolle websites, webapplicaties, native apps en serious games maken we de wereld een stukje gezonder, duurzamer, leuker en makkelijker.

info@innovattic.com

015 763 21 67

Map icon

Nieuwe Plantage 28, Delft


Volg ons:

https://www.linkedin.com/company/innovattic/https://www.instagram.com/innovattic/
Privacybeleid
copyright

Innovattic 2023