Wie we zijnWat we doenProjectenStoriesVacaturesContact

21 september 2023

Wat is gamification?

Door Meta, UX/UI designer

Nu de druk om de wereld te verduurzamen steeds meer toeneemt zijn wij gaan kijken hoe we het zo leuk mogelijk kunnen maken om zo veel mogelijk mensen hier actief aan te laten deelnemen. Maar hoe creëer je die actieve deelname? Dat doen wij door het toepassen van gamification. En dat is meer dan het invoegen van spelletjes en punten verdienen bij innovatieve software.

Gedragsveranderingen bevorderen

Voor we gaan vertellen waar gamification ons allemaal bij kan helpen is het handig om te weten wat het eigenlijk is. Wanneer je de term gamification op zoekt ontdek je dat dit het toepassen is van spelelementen en -principes in niet-gamesituaties om betrokkenheid, motivatie en gedragsverandering te bevorderen. Het doel hiervan is dat serieuze of wat saaie onderwerpen aantrekkelijker worden voor de deelnemers. Zo kan je het invullen van een enquête tot een ware wedstrijd ombouwen. Maar wat de uitleg van gamification niet vertelt, is dat er niet altijd een heel uitgebreid spelelement te pas moet komen om mensen te motiveren. Ook hierbij geldt soms: less is more.

Gamification zonder game

Als we kijken naar het doel van gamification, is dit het ontwikkelen van een prettige gebruikerservaring, maar ook een actievere deelname van de gebruikers creëren. Bij Innovattic hebben we altijd het belang van de gebruiker in gedachten. Want het komt weleens voor dat organisaties gamification toepassen om gebruikers ‘verslaafd’ te maken aan hun product. Maar dat willen wij graag voorkomen. Want het mooie aan gamification is juist dat het echt een ontwerptechniek is die inspeelt op de psychologie en motivaties van je gebruikers. En dat kan je ook zonder grote spelelementen. Soms is het al voldoende om een dashboard te voorzien van een simpele progressiebalk. Een hele subtiele manier van gamification die er toch voor zorgt dat de gebruikers getriggerd worden om de balk vol te maken.

dashboard-smartbuilding-gamified-1024x661.png

Het Octalysis Framework

Als wij software ontwikkelen waar gamification wordt toegepast, gebruiken wij altijd het Octalysis Framework van Yukai Chou. Dit bestaat uit 8 elementen waarbij wordt ingespeeld op:

  • Betekenis: de gebruiker heeft het gevoel dat hij uitverkoren is om actie te ondernemen.
  • Resultaten: toevoegen van scores om de gebruiker te motiveren.
  • Creativiteit en feedback: inspelen op het verlangen om nieuwe dingen te ontdekken.
  • Eigendom en bezit: het willen opbouwen van vermogen.
  • Sociale invloed en verbondenheid: ergens bij willen horen of ergens in willen uitblinken.
  • Schaarste en ongeduld: de drang om iets te willen wat exclusief is.
  • Nieuwsgierigheid en onvoorspelbaarheid: door spanning de gebruiker scherp houden.
  • Verlies en vermijden: de gebruiker wilt voorkomen dat iets misgaat.

Eigenlijk zijn de mogelijkheden met gamification eindeloos. En gelukkig maar. Hierdoor kunnen wij met elkaar ervoor zorgen dat er écht impact gemaakt kan worden. Zo wordt de toekomst iedere dag een stukje duurzamer.

Benieuwd wat Gamification voor jou kan betekenen? We gaan graag vrijblijvend met je in gesprek.

Contact opnemen

Blijf op de hoogte

Meer van dit soort nieuws? Meld je gratis aan voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuwe blogs direct in je mailbox.

Developing impact together

Innovattic

Wie we zijnWat we doenProjectenStoriesVacaturesContact

Innovattic is een full-service bureau dat digitale oplossingen ontwikkelt voor zorg, gezondheid en de gebouwde omgeving. Met impactvolle websites, webapplicaties, native apps en serious games maken we de wereld een stukje gezonder, duurzamer, leuker en makkelijker.

info@innovattic.com

015 763 21 67

Map icon

Nieuwe Plantage 28, Delft


Volg ons:

https://www.linkedin.com/company/innovattic/https://www.instagram.com/innovattic/
Privacybeleid
copyright

Innovattic 2024